Hämtar information

Bila utomlands

Tre tips när du ska bila i Europa på semestern, för att du ska känna dig säker och slippa obehagliga överraskningar. Vi visar vägen till en problemfri bilsemester med din SEAT.

Flygfoto på slingrig väg i grön skog

1. Förbered bilen

Serva bilen och byt ut de delar som riskerar att gå sönder, kontrollera att du har en komplett bilförsäkring och utrusta bilen inför resan.

Utrusta bilen rätt

Förutom pass och körkort behöver du ha med dig bilens registreringsbevis, den blå delen, och utrusta bilen innan du ger dig av. Följande saker är viktigt att ha med:

Stor Bilextra – trygghet på resan

Ska du bila utomlands? Då rekommenderar vi att du lägger till Stor Bilextra på din bilförsäkring, en tilläggsförsäkring som ger extra trygghet om någonting händer med bilen på resan. Stor Bilextra gäller under de första 60 dagarna av resan, om din bil skadas och du behöver ha hyrbil. En förutsättning är att skadan kan ersättas av försäkringen. Dessutom slipper du betala vagnskadesjälvrisken om du krockar utomlands och motparten är ett identifierat utländskt fordon. Läs mer om Stor Bilextra.

Höj körsträckan

Kontrollera om du behöver höja körsträckan på försäkringen innan du ger dig av. Tror du att du kommer att köra längre med bilen i år än vad din registrerade körsträcka visar behöver du meddela oss det. Det gör du under rubriken "Mejla oss" längre ner på sidan. Välj ”Ändra körsträcka” i listan och skriv hur långt du tror att du kommer att köra under året.

2. Beställ Grönt Kort

Du behöver ha med dig ett Grönt Kort på resan, det är ditt bevis på att bilen är trafikförsäkrad i Sverige. Kortet är kostnadsfritt och gäller i alla länder som omfattas av Gröna Kort-avtalet. 

Vi kan bara skriva ut Grönt Kort fram till det datum som din försäkring är betald, om du behöver Grönt Kort för en längre period måste du ringa oss 0770-110220.

Beställ Grönt Kort

Resa utomlands med privatleasad bil

Om du planerar att bila utomlands med din privatleasade bil i mer än 40 dagar eller utanför EES behöver du ha med dig ett särskilt medgivande från leasinggivaren.

3. Läs på om regler som gäller i Europa

Ta för vana att kolla upp regler som gäller i det land eller de länder som du ska åka till och ladda ner EUs app om gällande regler. Exempel på saker du behöver tänka på och känna till är: 

  • Miljödekal i Tyskland – I flera större städer i Tyskland har man infört miljözoner och ställer nu krav på att bilar ska ha en miljödekal monterad i vindrutan. Läs mer om kravet på miljödekal hos Transportstyrelsen.
  • Risk för böter utan handsfree – Det är förbjudet att köra och tala i mobiltelefon utan att använda handsfree i de allra flesta länder i Europa. I Spanien är reglerna hårdare, där måste mobilen kopplas till bilens fasta högtalare eftersom hörlurar är förbjudna, annars riskerar du böter. Läs om mobiltelefon och bilkörning och vad du behöver tänka på.
  • Krav på internationellt körkort – I många länder krävs ett internationellt körkort för att du ska få köra bil. Detta körkort gäller tillsammans med ditt nationella körkort. Beställ internationellt körkort av Motormännens Riksförbund.
  • Ta med ditt EU-kort – Om du som EU-medborgare hastigt blir sjuk under en tillfällig utlandsvistelse har du rätt till vård som inte kan vänta tills du kommer hem. Du har samma rätt till vård som invånarna i det land du besöker. Därför ska du alltid ta med ditt europeiska sjukförsäkringskort (EU-kortet) när du åker utomlands. Det är ett bevis på att du är försäkrad i ett EU-land.

Om olyckan är framme

Om du råkar ut för något med bilen på resan ska du anmäla det till polisen på orten där det inträffade, utom mindre skadehändelser som till exempel stenskott. Du behöver inte kontakta något försäkringsbolag i det land skadan har hänt. Ring oss på +46-770-110 220 så tar vi hand om dig och sköter kontakten med andra bolag om det behövs. 

Ha alltid med dig en skadeanmälan i handskfacket och dokumentera alla inblandade fordon vid en kollision. Tänk på att fotografera så att registreringsnumren syns tydligt. Ladda ner Skadeanmälan (PDF) .