Sveriges enda märkesförsäkring för SEAT

SEAT logga
Logga SEAT Försäkring

Laga stenskott eller byta vindrutan

Risken för stenskott ökar på våren när solen värmer upp snö och is på vägarna, då sand och grus kommer fram efter vinterns halkbekämpning. Läs mer om hur du kan undvika, behandla och laga stenskott.

Snödroppen börjar blomma, det är vår.

Undvik stenskott

För att minska risken för stenskott är det klokt att hålla avståndet till framförvarande bil och sänka farten vid möte. Vinterdäck har grövre däckmönster och småstenar fastnar lättare i däcken, när dom senare lossnar i högre fart då råkar allt fler ut för stenskott. 

Reparera stenskott

Om du täcker stenskottet med ett stenskottsplåster eller en bit tejp minskar risken att få in fukt och smuts i glaset då ökar chanserna att laga rutan istället för att byta ut hela.

Om stenskottet är mindre än en femkrona går det oftast att reparera. Att laga rutan tar ungefär 30 minuter, om du tvingas byta hela behöver verkstaden bilen en hel dag. 

Lägre självrisk vid reparation

Om du har minst halvförsäkring ingår glasskada i din försäkring. Din kostnad - självrisken - blir mycket lägre om din ruta går att reparera istället för att byta hela rutan. Om  stenskottet går att reparera blir självrisken bara 200 kronor men om hela bilrutan måste bytas på din privatägda bil är din självrisk 1 950 kr. Företagsbilar har självrisk 5 % av *prisbasbeloppet.
* Prisbasbeloppet 2024 är 57 300 kr

Kontakta oss om du ska reparera eller byta glasruta så hjälper vi dig 08-121 88 011 

Stenskottsplåster

Skydda din vindruta så fort som möjligt när du fått ett stenskott, genom att sätta på ett stenskottsplåster undviker du att smuts och fukt förvärrar skadan. Förbered dig med att ha stenskottsplåster i handskfacket.

Röd bil i ökenlandskap

Trygg reparation med kvalitet

Moderna bilar innehåller avancerad teknik och elektronik. SEAT är inget undantag. Därför samarbetar vi endast med auktoriserade SEAT-verkstäder som reparerar med originaldelar. Allt för att behålla kvalitén, säkerheten och andrahandsvärdet hos din SEAT.