Hämtar information

Framtiden är laddbar med SEAT

Vi på SEAT Försäkring har redan anpassat försäkringsvillkoren till dagens elhybrider. Väljer du Leon eller Taracco  får du en laddbar bil som tar dig ytterligare ett viktigt steg mot en hållbar framtid.

Snabbladda elbil

Fördelar med SEAT Försäkring

Vi tycker att laddbilen förtjänar en försäkring som är anpassad efter den elektrifierade bilens alla komponenter och det har vi redan tänkt på. Därför har vi utökat ordinarie försäkring och anpassat villkoren till dagens el- och hybridbilar.

 • Gäller för hela högvoltssystemet, från bilens laddkontakt och in i bilen.
 • Bilbärgning till närmsta laddningsstation om du får driftstopp på grund av urladdat batteri.
 • Maskinskadeförsäkringen gäller för personbil som är högst 10 år gammal eller gått max 15 000 mil.

Skyddet ingår om du har minst halvförsäkring.

Elkomponenter som försäkringen täcker

 • Batteri för drivning av ­el- och hybridbilar ­(ej lågvoltbatteri)
 • Högvolts­övervakning
 • Kylsystem för högvoltsbatteri inkl. givare
 • Strömväxlare
 • Växelriktare (inverter)
 • Högvoltskablage inkl. bilens laddkontaktdon (ej laddkabel)
 • Ombords­batteriladdare
 • Spännings­omvandlare ­(konverter)
 • System för energiåtervinning

I försäkringsvillkoren kan du läsa mer om hur försäkringen gäller.

Om batteriet går sönder

Det är ovanligt att batteriet går sönder, men om de ändå skulle göra det lämnar tillverkaren goda garantier på detta och man behöver sällan byta hela batteriet. Vi anlitar bara auktoriserade SEAT-verkstäder som har utbildade högvoltstekniker som följer säkerhetsreglerna för bilar med starkström.

Minimal stöldrisk

Att stjäla och demontera ett batteri är väldigt svårt, blir det inbrott i en elbil så är tjuven ofta ute efter något annat än batteriet. Lämna inte något kvar i bilen – töm bilen själv, innan tjuven gör det! 

När du laddar elbilen hemma

Om du har en laddbox, laddningsstolpe monterad vid din bostad bör du kontrollera hur din villaförsäkring gäller vid stöld eller annan skada, dessa går inte på bilens försäkring. Laddkabeln går inte heller på bilens försäkring.

Snabbfakta om elbilar

Har du hört talas om räckviddsångest, laddfika och laddlunch? <br> Här har vi samlat lite av det som kan vara bra att veta om eldrivna fordon.

Miljövänliga fordon

Att elbilen är mer hållbar för miljön vet de flesta om och att det finns flera olika typer av hybridbilar är också känt. Här får du en kort beskrivning av skillnaderna.

Elbil

Är en batteribil som drivs endast av el. Den drivs av en eller flera elmotorer och strömförsörjningen lagras i ett batteri som laddas via elnätet.

Laddhybrid eller Plug-in-hybrid

Drivs både av elmotor och förbränningsmotor, likt elbilen så laddas batteriet via elnätet. Batteriet är mindre än i en elbil så räckvidden är mellan två och fem mil. När strömmen tar slut går bilen över till förbränningsmotorn.

Elhybrid eller fullhybrid

Denna typ av hybrid går inte att ladda via elnätet, batteriet laddas av energi som frigörs vid tomgång och inbromsning. Båda motorerna hjälps åt att minska bränsleförbrukningen genom att driva bilen framåt växelvis eller samtidigt.

Mildbybrid eller lätthybrid

Det går inte ladda denna hybrid via elnätet, batteriet laddas av energi som frigörs vid tomgång och inbromsning. Den drivs i huvudsak av en förbränningsmotorn där elmotor ger en extra ”boost” ibland. Elmotorn fungerar bara när förbränningsmotorn är påslagen.

Bränslecellsbilar

I princip är detta en elbil, men istället för att ladda bilens batteri i ett uttag tankas bilen med vätgas som (tillsammans med syre) omvandlas till elektricitet i bilen med hjälp av en bränslecell. Restprodukten blir vattenånga.

Ladda din elbil

Tänk att du kan ladda tryggt hemma och slipper omvägen till macken.

Vänta inte med att ladda tills du har 5 % kvar i batteriet. Planera in det när du har ungefär 20 % kvar, då blir även stoppet för att ladda bilen kortare. Vid en snabbladdning laddas batteriet upp till 80% mellan 30-60 minuter. Tänk på att det tar längre tid att ladda ett kallt batteri.

Laddbox hemma

Bor du i villa kan en elektriker installera ett vägguttag, trefasuttag eller laddbox. Laddboxen kan på ett säkrare sätt leverera högre strömstyrkor till bilen. Laddning av eldrivna bilar innebär en ökad belastning på din elanläggning. Be en elektriker se över om din anläggning klarar belastningen.

Läs fler tips om laddning hemma på Elsäkerhetsverket.

Skattereduktion för grön teknik

Som privatperson kan du få en skattereduktion för kostnaden och material via Skatteverkets skattereduktion för grön teknik (högst 50 000 kr per person/år).

Läs mer om skattereduktion för grön teknik hos skatteverket.

Offentliga laddplatser

Om du bor i lägenhet och inte har egen parkeringsplats med laddbox men ändå vill ha en fulladdad bil på morgonen behöver du hitta en parkeringsplats med laddmöjlighet. Enklast är att googla efter offentliga laddplatser på den ort du befinner dig.

Ta reda på hur det funkar där du vill ladda. Man kan behöva olika laddkort och bolagen som äger laddstolpen tar ibland betalt per laddad kilowattimme medans andra tar betalt per laddad minut, vilket kan göra det svårt att jämföra priset.

Det är inte speciellt svårt att hitta en laddstolpe på gatan, i parkeringshus eller vid shoppingcenter men här har olika kommuner valt olika vägar att gå. Kontrollera alltid om du förväntas betala parkeringskostnader så du slipper onödiga parkeringsböter.

Ladda på väg

Om du planerar en längre resa kan det vara klokt att planera resvägen med hänsyn till var du kan ladda din bil och planera in laddfika och laddlunch på vägen.

Här hittar du några sajter där du kan hitta laddställen och planera din resa.

A Better Routeplanner
Uppladdning
PlugShare

Vi önskar dig en trevlig resa!

Räckvidd elbil

Du behöver inte drabbas av räckviddsångest, här får du några tips på hur du kan påverka räckvidden.

Påverka räckvidden

Dom flesta elbilarna är utrustad med regenerativ bromsning det innebär det att batteriet laddas automatiskt när du släpper gasen och rullar i nedförsbacke eller mot ett rödljus.

 • Lugn körstil - planera inbromsningar och utnyttja regenerativ bromsning
 • Frirulla i nedförsbackar - elbilen rullar väldigt långt i jämförelse med en fossildriven bil som motorbromsar när man släpper gasen.
 • Hastigheten påverkar räckvidden - Sänk hastigheten en aning och du får en längre räckvidd
 • Däcktrycket påverkar räckvidden - kontrollera däcktrycket ofta
 • Utetemperaturen påverkar, när det är kallare ute blir räckvidden kortare. Bilen mår bättre av att parkeras inomhus på vintern. Elen behövs för att hålla batterierna varma.
 • Förvärm klimatanläggningen - för att slippa ha full effekt på kupéanläggning under färd.

SEAT Försäkring är en del av If Skadeförsäkring AB (publ). Säte: Stockholm. Org.nr: 516401-8102. SEAT Försäkring är ett samarbete med Volkswagen Finans Sverige AB.